KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

COLUMNS

Over belevenissen en inzichten

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Een vurig paard

Men gaat er zo gemakkelijk aan voorbij, als men het hoort. Maar waar duidt men eigenlijk op met de term 'warmbloedig paard? En daaraan tegengesteld: waar duidt men eigenlijk op met de term 'koudbloedig paard'. Is de temperatuur van het bloed van het paard bij sommige paardenrassen warmer dan het bloed van paarden van andere paardenrassen? En noemt men de paarden van die betreffende rassen daarom warmbloedig, respectievelijk koudbloedig? Nee toch zeker?

Nee, de lichaamstemperatuur van paarden en van andere zoogdieren, zoals de mens, is om en nabij de 37° C. Dat geldt ook voor om het even warmbloedige- dan wel koudbloedige paarden. Maar de paarden van warmbloedige paardenrassen zijn wel veel vuriger dan de paarden van koudbloedige paardenrassen. Het woord 'vurig' wil in dit geval zeggen: 'meer temperamentvol'. Paarden die koelbloedig genoemd worden, noemt men ook wel: 'koel in de kop'. Dit als tegenstelling tot de omschrijving 'vurig', welke beschrijving men wel voor de meer pittige warmbloedpaarden gebruikt.

De paarden van ondermeer de volgende paardenrassen worden als koudbloedig beschouwd:

Koudbloedpaarden zijn veel zwaarder gebouwd dan warmbloedpaarden en ze hebben een geduldiger temperament dan warmbloedpaarden. Dit betekent dat zij minder vurig en temperamentvol zijn dan de meeste warmbloedpaarden. Het Friese paard hoort tot de barokke paardenrassen. Dat wil zeggen paarden met een bouw zoals die in de vroegmoderne tijd als ideaal werd gezien. Ze hebben een niet al te grote stokmaat. In de baroktijd vaak tussen 1,50 m en 1,60 m en een relatief korte rug. De paarden zien er iets gedrongen uit en ze hebben een ietwat bol 'profiel' (in tegenstelling tot het rechte profiel van warmbloedpaarden). Zij zijn zwart van kleur en hebben een chique uitstraling.

In tegenstelling tot de paarden van ondermeer de hierboven genoemde paardenrassen, worden de volgende paardenrassen als warmbloedig beschouwd. Ze heten over 'brio' te beschikken.

Het Fries paard wordt wel de koudbloed onder de warmbloeden genoemd. Het is het oudste inheemse paardenras van Nederland

N.B. Alle paarden die geen koudbloeden (paarden van een zuiver en onvermengd ras, zogenaamde 'volbloeden'), of kleine pony's zijn, behoren al met al tot de warmbloedpaarden.